Juuret, siivet ja unelmat

Maanantai 29.12.2014 klo 14.31 - Piila Paalanen


Työssäni opettajana olen todennut, että tärkeintä, mitä peruskoulu voi nuorelle antaa ovat juuret, siivet ja unelmat. Jokainen tarvitsee vahvat juuret, tiedot ja taidot, joihin voi turvata elämänsä eri vaiheissa. Ilman siipiä eli vahvaa itseluottamusta on puolestaan hankala lentää kohti unelmiaan. Ja jokainen tarvitsee unelmia jaksaakseen pinnistellä arjessa. Koulu voi tehdä pienen osan näiden elementtien vahvistamiseksi, mutta talkoisiin tarvitaan myös hyviä ystäviä, turvallisia aikuisia ja mielekkäitä harrastuksia.

Miten tämä sitten liittyy politiikkaan? Uskon, että lisäämällä resursseja ennaltaehkäisevään perhetyöhön, varhaiskasvatukseen ja koulutukseen säästämme huomattavasti tulevaisuudessa sosiaali- ja terveysmenoissa.  Nyt tarvittaisiin rohkeutta ajatella uudella tavalla, jotta voisimme tulevaisuudessa säästää "pahoinvointiyhteiskunnan kuluja" panostamalla nyt "hyvinvointiyhteiskuntaan".

Vahvistamalla juuria ja punomalla vahvoja siipiä voimme vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa meillä kasvaa vahvoja ja terveitä nuoria, jotka jaksavat aikuisina työelämässä ja ihmissuhteista rakentaa hyvää tulevaisuutta ja mielekästä elämää. Kun lapsilla ja nuorilla on unelmia, joihin tähdätä, he jaksavat vaikeinakin päivinä kulkea esteiden ylitse. Ja uskon, että näistä unelmista syntyy tulevaisuuden innovaatioita ja työpaikkoja.

Ehkä nyt olisi viimeistään aika ravistella vanhoja rakenteita ja miettiä, miten asiat voisi tehdä toisin, laadukkaammin ja paremmin. Toivon siis vuodesta 2015 todellisten tekojen vuotta. Aion itse olla 365 päivää ilman alkoholia sekä viettää enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa. Otatko haasteen vastaan?

Näin uuden vuoden kynnyksellä haluan kiittää kaikkia tästä mielenkiintoisesta vuodesta ja toivotan ihmisläheistä vuotta 2015!

Piila

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini