Talousarviopuhe valtuustossa 2014

Sunnuntai 28.12.2014 klo 13.48


Tänään on vuoden tärkein valtuuston kokous, sillä päätämme resursseista, jotka suuntaamme nokialaisten palveluihin ja Nokian kehittämiseen.

Kokoomus pitää tärkeimpänä asiana sitä, että kuntalaisilla ovat laadukkaat ja tasa-arvoiset palvelut käytettävissään ja että Nokiaa kehitetään kiinnostavaksi ja hyväksi paikaksi sekä kuntalaisille että yrityksille.

Pidämme tärkeänä, että kaupunki panostaa ennaltaehkäisevään toimintaan lasten, nuorten, työikäisten ja seniorireiden palveluissa. Olemme iloisia, että syksyllä 2015 avaa ovensa uusi Harjuniityn koulu, joka helpottaa kasvavan kaupungin tilapulaa. Mielestämme on tärkeää, että kaikissa kaupungin kouluissa koululaisten ryhmäkoot voidaan pitää sellaisella tasolla, että ne tukevat laadukasta oppimista. Kokoomusta kirpaisee eniten tässä talousarviossa opetuksen leikkaukset, jotka pahemmin koskettavat alakoululaisia. Ensi vuoden aikana olisikin hyvä selvittää, voitaisiinko perusopetuksen rahoitusmallia muuttaa tuntikehysjaosta kokonaisbudjettiajatteluun, jolloin koulut voisivat itse päättää, miten he järjestävät opetuksen lakisääteisten tuntien ylittävältä osalta.

Olemme olleet huolissamme myös Kankaantaan alueen lasten päivähoidosta ja toivomme, että palvelusetelin käyttöönotto ja yksityisen päiväkodin rakentaminen nykyiselle Kankaantaan päiväkodin tontille alkaa pikaisesti, mikä helpottaa alueen perheiden tilannetta. Erityisesti on myös ilahduttavaa, että Nokia panostaa ensi vuonna lisää erityisopetuksen kehittämiseen, mikä tukee ennaltaehkäisevää toimintaa.

Näemme, että sosiaali- ja terveydenhuollossa tulee erityisesti huolehtia ennaltaehkäisevistä toimista ja kohdentaa tulevaisuudessa resursseja lapsiperheiden varhaiseen tukeen ja senioreiden kotona asumiseen. Nyt esillä olevat rakenneuudistukset vaikuttavat siihen, että voimme taata kaikille kuntalaisille yhä laadukkaampia palveluita keskitetysti terveysasemalla ja toisaalta palveluseteleiden käyttöönotolla mahdollisuuden eri alojen kirurgisiin leikkauksiin.

Vapaa-aika -ja liikuntapuolella on tulossa ensi vuoden aikana merkittäviä panostuksia lasten, nuorten ja urheilijoiden liikuntamahdollisuuksien parantamiseen, kun alamme korjata ja kehittää keskusurheilukenttää sekä rakentaa Harjuniityn liikuntahallia. Mielestämme on tärkeä tukea liikunta- ja kulttuuritoimintojen parantamista, sillä niillä on merkittävä vaikutus nokialaisten hyvinvointiin ja terveyteen.

Mielestämme on tärkeää, että panostamme ensi vuonna merkittävästi myös keskustan ja Kolmenkulman kehittämiseen yritykselle kiinnostavaksi paikaksi. On myös hienoa, että vihdoinkin kirjastohanke pääsee etenemään. Toivottavasti tammikuussa päästään päätökseen kirjaston paikasta.

Talousarviota pitää tehdä terveen ja vakavaraisen talouden ehdoilla, joten muutokset ja asioiden miettiminen uudella tavalla on välttämätöntä. Jos sote-uudistus menee Eduskunnassa läpi, tarkoittaa se Nokialla melkoisia taloustalkoita ja veronkorotuksia. Päätösten taustalla tulee mielestämme kuitenkin aina olla tasa-arvoiset, oikeudenmukaiset ja ihmisläheiset ratkaisut. Mielestämme sote-uudistusta ei tule tehdä näillä ehdoilla, vaan sen taloudelliset ja hallinnolliset rakenneratkaisut pitäisi tarkastella uudestaan.

Kokoomuksen valtuustoryhmä ehdottaa, että perusopetuksen tuntimäärää yhdellä vuosiviikkotunnilla ensimmäisellä, toisella, viidennellä ja kuudennella luokalla ei vähennetä, vaan tuntijakoa tarkastellaan uusien opetussuunnitelmien yhteydessä.

Kokoomuksen valtuustoryhmä haluaa kiittää kaikkia hyvästä ja rakentavasta yhteistyöstä sekä toivottaa hyvää joulun odotusta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini