Hyvinvoiva perhe - hyvinvoiva lapsi

Perjantai 5.10.2012 - Piila Paalanen

Lasten ja nuorten asiat ovat nousseet voimaakkaasti esiin eri medioissa näin vaalien alla. Hienoa, että yhteisymmärrystä lasten ja nuorten tukemiseen löytyy.

Näkisin, että lapsiperheitä pitäisi tukea kokonaisvaltaisemmin, sillä kun perhe voi hyvin, niin lapsikin voi yleensä hyvin.

Nokialla pitäisi monipuolisemmin tukea erilaisia vaihtoehtoja perheille. Yksi tuen muoto on Nokia-lisän palauttaminen. Minusta on turha kiistellä Nokia-lisän ja päivähoidon paremmuudesta tai päivähoitopaikkojen vapautumisesta. Olennaisempaa keskustelussa olisi nähdä lapsen etu.

Varhaislapsuuden kokemukset vaikuttavat tutkimusten mukaan koko loppuelämään. Joillekin lapsille sopii paremmin kotihoito kuin suuressa ryhmässä oleminen. Pitkällä tähtäimellä tämä tukimuoto voi säästää miljoonia euroa, jos se lisää perheiden hyvinvointia ja ennalta ehkäisee ongelmia.

Myös laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus vaikuttavat suuresti lapsen elämään ja kehitykseen, siksi siellä pitää olla riittävät resurssit. Ylisuuret ryhmät eivät koskaan ole lapsen etu. Siksi ryhmäkokoja esimerkiksi kouluissa tulisi laskea.

Kaikessa päätöksen teossa pitäisi kuunnella enemmän perheitä ja lapsia, sillä he ovat oman elämänsä asiantuntijoita.

Terveisin, Piila

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lapset, nuoret, Nokia-lisä

Esiopetuksen siirto - lasten etu vai suuri huijaus?

Maanantai 24.9.2012 - Piila Paalanen

Nokialla puhuttaa esiopetuksen siirto päivähoidon alaisuudesta koulutoimen alaisuuteen.

Minusta koko keskustelussa on jätetty monia tärkeitä asioita huomioimatta. Keskustelussa on painotettu liikaa itse järjestämispaikkaa, eikä sitä henkilöstöleikkausta, joka todellisuudessa vaikuttaa lasten esiopetuksen laatuun ja hoidon tasoon.

Ensinnäkin tällä hetkellä pääsääntöisesti esiopetuksesta vastaa kaksi lastentarhanopettajaa ja yksi hoitaja. Nyt suunnitelmissa on, että yksi lastentarhanopettaja ja kaksi hoitajaa huolehtivat esiopetuksesta.

Toisekseen erittäin huolestuttavaa on se, miten ja millä resursseilla esiopetusajan ulkopuolinen hoito järjestetään. Suunnitelmissa on, että hoitajia on saman verran, mitä koulujen iltapäiväkerhoissa. Laatu laskee väistämättä, kun aikuisia on aivan liian vähän.

Nyt tehdään kokeiluja pienissä yksiköissä, joissa todellise tvaikutukset eivät ehkä näy niin kuin isoissa yksiköissä. On aivan eri asia kokeilla, miten yli 20 oppilaan ryhmä toimiin kuin alle kymmenen oppilaan ryhmä.

Kolmantena ongelmana ovat koulujen nykyiset tilat ja pihat, jotka pitää muuntaa eskarilaisille sopiviksi. Mitä nämä muutosinvestoinnit maksavat?

Jos muutos halutaan tehdä henkilöstäresursseja leikkaamatta, niin etujakin tietytysti löytyy; kouluun menon kynnys madaltuu ja tiedonsiirto on ehkä helpompaa.

Minusta olennaista on se, että esiopetukselle ja eskarilaisten hoidolle turvataan sellaiset resurssit, että lapsen on hvyä ja turvallinen olla.

Mitä mieltä sinä olet muutossuunnitelmista? Haluaisin kuulla Sinun mielipiteesi.

 

Terveisin, Piila

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: esiopetus, Nokia

Kohti kunnallisvaaleja

Maanantai 10.9.2012 klo 11:40 - Piila Paalanen

Olen julkaissut omat vaaliteemani täällä kotisivuilla, joihin voit tutustua. Toivon myös aiheista keskustelua ja otan mielelläni palautetta vastaan.

Minusta on tärkeää vaikuttaa ympäristöön ja yhteiskuntaan, siksi lähdinkin mukaan politiikkaan 8 vuotta sitten.

Minulle tärkeää on nokialaisten hyvinvointi, joten pidän tärkeänä ennen kaikkea laadukkaista peruspalveluista huolehtimisen. Tärkeimmät peruspalvelut, kuten päivähoito, koulutus ja terveydenhuolto pitäisi järjestää lähipalveluina.

Myös laatu on tärkeää, joten esimerkiksi päivähoidoissa ja kouluissa pitää olla riittävän pienet ryhmäkoot ja ammattitaitoinen henkilökunta, jotta lasten oppiminen, kasvu ja kehitys ovat mahdollisia. Nokialaisilla pitää olla myös mahdollisuus valita, haluaako hoitaa pieniä lapsia kotona, joten kannatan Nokia-lisää.

Myös ikääntyvistä ihmisistä pitää huolehtia ja turvata heille mielekäs seniori-ikä, sillä he ovat meille hyvinvointiyhteiskunnan rakentaneet.

Näen Nokian tulevaisuudessakin itsenäisenä kaupunkina. Se vaatii tiukkaa taloutta, mutta kaikessa päätöksenteossa pitää kuitenkin muistaa inhimillisyys ja kuntalaisten hyvinvointi.

Haluan vaikuttaa yhdessä Sinun kanssasi tulevaisuuden itsenäiseen, vakavaraiseen ja hyvinvoivaan Nokiaan.

Ollan yhteydessä,

Piila

1 kommentti . Avainsanat: vaaliteemat, lapset, nuoret, hyvinvointi, peruspalvelut, itsenäinen Nokia

Valtuustokausi käynnistyy

Maanantai 20.8.2012 klo 14:19 - Piila Paalanen

Tänään alkaa jälleen valtuustokausi kesätauon jälkeen. Käsittelyssä on monia tärkeitä aiheita, kuten hallintosääntöuudistus ja sopimus ammattilisen koulutuksen yhteistoiminta-alueesta.

Ammatillinen koulutuksen yhteistyösopimus vaikuttaa siihen, millaista toisen asteen ammattillista koulutusta nokialaisille nuorille järjestetään. Nokialaisille nuorille olisi tärkeää, että omassa kunnassa olisi mahdollisimman monipuolisesti valittavana erilaisia ammattialoja.

Tule sinäkin seuraamaan, mitä valtuutosalissa tapahtuu:)

 

1 kommentti . Avainsanat: politiikka, ammatillinen koulutus, valtuusto, Nokia